accountaccountbagbagzalando logomenu

ALLE DANMARKS FAVORITMÆRKER

ALTID GRATIS LEVERING & RETUR

100 DAGES RETURRET

The World's Most Elegant Cities
ELEGANT
adjektivel·e·ganteləˈgan’d
yndefuld og stilfuld i udseende eller væremåde

Verdens mest elegante byer

Hos Zalando ved vi, at man ikke kan købe sig til elegance. Denne egenskab er mere diffus og vanskelig at definere. Moden ændrer sig, men sand elegance går aldrig af mode. Men hvad præcist er elegance? Og hvilke byer i verden er indbegrebet af elegance?

Elegance har mange udtryk, fra Wiener Filharmonikernes storslåethed til den Franske Rivieras ubesværede raffinement. Det er ikke kun menneskerne, men også selve byerne med deres unikke arkitektur og kulturelle landskaber, der er med til at gøre et sted elegant. Elegance kan ikke købes for penge. Alligevel strømmer der milliarder af dollars gennem mode- og turistindustrien hvert år for at fremme denne egenskab. Hemmeligheden er, at elegance kan opnås med et simpelt svirp af et tørklæde til 2 euro, en picnic i en smuk og ren park samt et glas rødvin af god kvalitet. Elegance er et spørgsmål om smag, attitude og altid at vise sig fra sin bedste side.

Selv om det er komplekst at definere, springer nogle enkelte byer straks frem på nethinden, når man hører ordet. Direkte adspurgt har de fleste dog vanskeligt ved at forklare hvorfor – "Sådan er det bare!" Vi sætter vores opfattelser på prøve, bruger data til at definere og evaluere, hvor i verden de mest elegante byer findes.

Vi har udvalgt faktorer inden for tre primære kategorier for at udarbejde en rangliste over 80 byer: Modefaktorer, Urbane faktorer og Prisniveau. Vi har undersøgt tusinder af byer for at håndplukke 400 steder, der alment anses for at være elegante inden for enten mode eller arkitektur. Vi ranglistede dem efter de relevante faktorer og udvalgte de 80 højst rangerede byer på en liste over de mest elegante byer, og alle byerne udgør en destination i verdensklasse.
For at kunne ligge højt på listen bestemte vi, at byen skal have en blomstrende modescene, arkitektur af kulturel og historisk betydning, tiltrækningskraft på turister samt give de besøgende et godt førstehåndsindtryk, og især sidstnævnte er vigtigt! Byen skal desuden rangere højt i vores undersøgelser blandt eksperter, som vi sendte ud til mere end 5.000 eksperter inden for mode og arkitektur i hele verden. Det er vores faste overbevisning, at elegance intet har at gøre med, hvor mange penge en person har. Scoren for Prisniveau viser hvor billige markørerne for en elegant livsstil er sammenlignet med leveomkostninger og lokal købekraft. Resultaterne afslører den endegyldige liste over de meste elegante byer i 2017.

Mere information omkring undersøgelsen:

Download undersøgelsesreport

Se metoden

Land
Modeuddannelser
Modemetropol
Opfattelse blandt modejournalister
Popularitet blandt besøgende
Tilgængelighed
Arikitektur
Renlighed
Opfattelse blandt arkitekter
Prisvenlighed
Endelig score
Modefaktorer Urbane faktorer Prisniveau Endelig Score
Land
Modeuddannelser
Modemetropol
Opfattelse blandt modejournalister
Popularitet blandt besøgende
Tilgængelighed
Arikitektur
Renlighed
Opfattelse blandt arkitekter
Prisvenlighed
Endelig score
Se alle resultater

Metode

Vi har samlet en liste på 400 byer som alle har en relation til enten mode eller arkitektur. Vi har snakket med eksperter på begge områder for at korte listen ned til 80 byer, før vi begyndte vores beregninger.

For at kunne beregne en samlet score omfattende alle de forskellige kategorier er alle faktorer blevet rangeret fra 0 til 5. Denne score blev trukket direkte fra rådata, som implementerer følgende score:

Score(i) = 5 ( ( (x(i) - x(min) ) / ( (x(max) - x(min) ) )

Til slut indgår de enkelte faktorer i en kategori: Mode, Urban og Prisniveau. Hver af de førnævnte kategorier vægtes forskelligt, modefaktorer vægtes med 50 %, urbane faktorer med 40 % og Prisniveau med 10 %. Den endelige score for en by er således:

Endelig score = 50 % Mode + 40 % Urban + 10 % Prisniveau

Download undersøgelsesreport

Rangering

Rangeringen fra 1 til 80 er baseret på den endelige score for hver by.

Endelig Score

Den endelige score er udregnet således:

Endelig score = 50 % Mode + 40 % Urban + 10 % Prisniveau

Modefaktorer

Modeuddannelser

Scoren for modeuddannelser blev beregnet ud fra antallet af modeuddannelser i hver by, som fremgår af internationale ranglister samt den geografiske oversigt over samtlige modeuddannelser i et hovedstadsområde, hvor de modeuddannelser, der rangerer højest, vægtes dobbelt.

Modemetropol

Scoren for modemetropol udgør antallet af primære modehuse, antallet af designere, modeuger, shows, expo'er og generelle begivenheder i byen hvert år samt hvor mange verdenskendte modedesignere, der har boet og arbejdet i disse byer.

Opfattelse blandt modejournalister

For at finde frem til scoren for Opfattelse blandt modejournalister, har vi bedt mere end 2.000 modejournalister om at rangere de byer, som de har kendskab til, på en 5-punktskala efter opfattet elegance.

Urbane faktorer

Popularitet blandt besøgende

Byernes popularitet blandt besøgende blev rangeret efter antallet af overnattende besøgende pr. år på basis af de nyeste data. Data blev leveret af Verdensturismeorganisationen samt lokale turistråd.

Tilgængelighed

Scoren for tilgængelighed blev medtaget, da lufthavne og togstationer er afgørende for folks første indtryk af en ny by. Scoren i denne kategori blev beregnet ud fra globale ranglister over trafikknudepunkter samt online kundeanmeldelser.

Arikitektur

Scoren for arkitektur blev fundet ved at rangere hver by efter antallet af UNESCO Verdensarvsområder, museer, operahuse, koncertsale og fredede bygninger pr. overfladeareal i byen.

Renlighed

Scoren for renlighed blev beregnet omvendt ud fra resultaterne af forskellige undersøgelser om indbyggernes opfattelse af forurening og renlighed i de enkelte byer.

Opfattelse blandt arkitekter

For at finde frem til scoren for opfattelse blandt arkitektureksperter, har vi bedt mere end 2.000 arkitekturjournalister om at rangere de enkelte byer på en 5-punktskala efter den opfattede elegance af byens arkitektur.

Prisniveau

Prisvenlighed

Scoren for prisvenlighed viser, hvor billig byen er for indbyggerne målt i lokal købekraft (KKP) samt omkostningerne af en lang række varer, som man forbinder med en elegant livsstil (teaterbilletter, eksklusiv vin, fodtøj af højkvalitet osv.). Her forsøgte undersøgelsesteamet at kvantificere hvilke byer, som tilbyder tilgængelighed inden for kultur og mode.