Deodorant til damer

Populære filtre
44 varer

Svedlugt – nej tak! Hvilken damedeodorant foretrækker du?

De fleste af os bruger deodorant hver dag, men har du egentlig styr på, hvordan en deodorant fungerer? Og kender du forskellen på en deodorant og en antiperspirant? Nok er parfumer gode til at holde os velduftende, men de fleste har typisk brug for at tage ekstra midler i brug for at sætte ind mod diverse svedgener. Læs med her, og bliv meget klogere på, hvilket produkt der fungerer bedst for dig.

Hvad er en deodorant egentlig?

En damedeodorant er et hudplejeprodukt, som vi bruger, fordi vi gerne vil undgå at lugte af sved. Termen deodorant bruges typisk om både deodoranter og antiperspiranter, men der er stor forskel på, hvordan de to produkter virker.

Selvom vi smører deodorant under armene hver dag nærmest uden at tænke over det, ved kun de færreste, hvordan produktet rent faktisk virker. Helt grundlæggende bruger vi deodorant for at undgå de gener, der kan opstå, når vi sveder. Til det formål kan man dele deodoranter op i to kategorier: deodorant og antiperspirant.

Kort sagt kan en deodorant maskere lugten af sved, hvorimod en antiperspirant mindsker produktionen af sved uden egentlig at gøre noget for at skjule lugten. Der findes også kombinationsprodukter, nemlig de såkaldte deodorant-antiperspiranter.

Deodorant eller antiperspirant? To hverdagshelte, to forskellige funktioner

Damedeodoranter findes i et væld af varianter, og der er noget for enhver smag. De fås f.eks. som spray, roll-on, stick, gel og creme. De fås med og uden parfume og i mange forskellige prisklasser. Men om du vil have mest glæde af en deodorant eller en antiperspirant, afhænger af hvor meget du sveder, og hvad den vigtigste egenskab er for dig.

Sved i sig selv lugter ikke, men når sved kommer ud af svedkirtlerne og i kontakt med bakterierne på vores hud, opstår der det, vi kender som svedlugt. Man kan dog bekæmpe svedgenen ved enten at forsøge at skjule lugten – det gøres med deodorant – eller ved at forsøge at hæmme sveden i at komme ud af kirtlerne – det gøres med en antiperspirant. De to typer produkter har altså forskellige aktive ingredienser med to vidt forskellige funktioner:

  • Deodorant indeholder antibakterielle stoffer og ofte duftstoffer, der bekæmper lugten af sved.
  • Antiperspirant indeholder aluminiumssalte som det aktive stof, der mindsker svedproduktionen.

Til kamp mod svedskjolder og lugtgener

Det aktive stof i en antiperspirant bliver til en slags gel, når det kommer i kontakt med huden. Det betyder, at svedkirtlerne bliver stoppet til, så svedproduktionen hæmmes. En antiperspirant nedsætter altså mængden af sved, der kommer ud af kroppen, og er derfor det bedste våben mod våde armhuler og svedskjolder på tøjet. Antiperspiranten arbejder ikke aktivt med at maskere selve lugten af sved, men da den mindsker mængden af sved, hjælper den også på lugten.

En deodorant virker udelukkende ved at maskere lugten af sveden, blandt andet ved at reducere det antal bakterier, der kan få sveden til at lugte. Men den hjælper ikke med at begrænse mængden af sved eller sørge for, at du ikke sveder. Helt konkret slår de antibakterielle stoffer i deodoranten bakterierne på huden ihjel. På den måde mindskes risikoen for, at der opstår en dårlig lugt. Derudover indeholder damedeodoranter ofte parfume, som også bidrager til at maskere en dårlig lugt.

Der findes dog mange produkter, der både er deodorant og antiperspirant i én, så kig godt efter beskrivelsen af produktet, når du skal vælge. Termen deodorant bliver ofte brugt overordnet om alle typer deo-produkter. Tjek ingredienslisten, hvis du har svært ved at gennemskue, om et produkt er det ene eller det andet. Hvis produktet indeholder aluminium, har det antiperspirant-egenskaber.

Undgå svien og hvide streger

Din deodorant eller antiperspirant er allermest effektiv, når du påfører den på ren og tør hud. Hvis du lige har barberet dig under armene, bør du ikke tage deodorant på med det samme, da det kan irritere huden og gøre ondt, når den kommer i kontakt med huden. Mange damedeodoranter indeholder blandt andet alkohol som aktivt antibakterielt stof, og det kan gøre ondt, hvis det kommer i en nybarberet armhule. Barber hellere armhulen om aftenen, inden du går i seng, hvis du har mulighed for det, så er armhulen klar til deodorant igen om morgenen efter badet.

Hvis du vil undgå skjolder på tøjet, så vent med at tage tøj på, til din deodorant er helt tør. Så slipper du for et uventet tøjskifte, fordi der kom hvide streger på det planlagte outfit. Visse damedeodoranter markedsfører sig specifikt med, at de ikke efterlader skjolder eller mærker på tøjet.

Ingen fare på færde

Der har været en del snak om, hvorvidt brugen af antiperspiranter er skadelig, kræftfremkaldende eller har en sammenhæng med Alzheimers. Det diskuteres også, om det er farligt at udsætte kroppen for den aluminium, som produkterne indeholder. Nogle har endda stillet spørgsmålstegn ved, om det er skadeligt at hæmme kroppens naturlige svedproduktion, som man netop gør ved brug af en antiperspirant. Men disse myter er sidenhen blevet manet i jorden, da ingen studier tilsyneladende har kunnet bevise en skadelig effekt. Officielle kræft- og Alzheimers-foreninger har bekræftet, at der ikke er nogen sammenhæng.

Hvis du alligevel ikke er overbevist, så gå efter de damedeodoranter, der markedsføres som 'naturlige'. Typisk betyder det, at de ikke indeholder aluminium og/eller er fri for parabener og andre stoffer, der er mistænkt for at være skadelige.

Vælg din favorit

Deodorant, antiperspirant eller en blanding? Når du skal vælge din damedeodorant, så overvej først, hvilket behov, du primært ønsker at dække. Vil du gardere dig bedst muligt mod eventuelle lugtgener, eller er det vigtigere at mindske mængden af sved og slippe for våde armhuler? Når du ved, hvad der gør en forskel for dig, kan du nemmere beslutte, om din damedeodorant skal være en ren deodorant, en antiperspirant eller en blanding. Og når først det er på plads, kan du gå på opdagelse og vælge konsistens, din foretrukne duft eller en mere naturlig og eventuelt duftfri variant.